Господ Шива - символи на божеството и колко опасен е той? | jayaessen.com

Господ Шива – символи на божеството и колко опасен е той?

шива бог

Бог танцува за Вселената. Чисто като камфор, велик и ужасен, разрушаващ галактиките със своя гняв, милостив към всички непривилегировани - всичко това той, противоречивият Махадев. Лорд Шива - живеещ на свещената планина Кайлас, най-старият от боговете в пантеона на хиндуизма, и шиизмът е една от най-почитаните религии в Индия.

Шива - кой е този?

В индуистката митология, това е концепцията за Тримурти, или Божествената Triad, които традиционно се състои от 3 основни прояви на Върховното Същество One, Брама (създателя на вселената) - Вишну (настойник) на Шива (разрушителя). На санскрит शिव Шива е "милостив", "благословен", "приятелски". В Индия бог Шива е един от най-обичаните и почитани. Смята се, че да се обадя, че не е трудно, Махадев всичко идва, той е най-състрадателен Бог. В най-висшата проява олицетворява космическия мъжки принцип и висшето съзнание на човека.

Свещеният текст на Шива Пурана представя Шива, който има 1008 имена, които се появяват, когато Бог се яви на хора в различни форми. Повтаряне на имената на Шива - изчиства ума и укрепва човека с добри намерения. Най-известните от тях са:

 • Пашупати (един от най-древните) е владетел и баща на зверовете;
 • Рудра (жестока, червена) - олицетворява ядосаната природа, носи болести, но ги лекува;
 • Махадев е най-великият, бог на боговете;
 • Махесара - Великият Господ;
 • Натараджа - Шива е многочасов крал на танца;
 • Шамбу - внасяне на щастие;
 • Ишвара е господа с божествена слава;
 • Камари е разрушителят на желанията;
 • Маха Йоги - великият йоги, въплъщава духа на аскетизъм (почитан от всички йоги на света);
 • Хара е разрушителят;
 • Триямбака е с три очи.

жена на сивата

Женската хипостазия на Шива

Лявата половина на тялото на Шива представлява женската (активна) енергия на Шакти. Шива и Шакти са неразделни. Много въоръжени богиня Шива-Шакти под формата на божеството Кали - разрушителна енергия смъртоносна женски ипостас на Шива. В Индия благоговейно почитат Кали, ролята си зловещо: синьо-черна кожа, кървавочервен изплезен език, венец от черепи 50 (прераждането). В едната ръка мечът, във втората отрязана глава на Махиша, водачът на асурите. Другите две ръце благославят последователите и преследват страха. Кали - природата - майката създава и унищожава всичко в яростния и насилствен танц.

Символът на Шива

Изображенията на Махадев са проникнати с множество символи, всеки детайл от външния му вид има определено значение. Най-важният е знакът на Шива - лингамът. В Шива Пурана лингамът е божествен фалос, източникът на всичко, което съществува във Вселената. Символът стои на земята yonis (утробата) - олицетворяващо Първати, съпруга и майка на всички живи същества. Други атрибути - символи на Бог са важни:

 1. Три очи на Шива (Слънце, Луна, Символ на пожара), половин отворен - потокът от живот, когато клепачите се затварят, се разрушават, отново се създават светове, отворени очи - нов цикъл на земния живот.
 2. коса - Jatu, усукан в пакет, обединение на енергии физически, умствено, духовно; Луната в контрола на косата над ума, река Гангс, се изчиства от греховете.
 3. Дамару (барабан) - универсално пробуждане, космически звук. В дясната ръка на Шива, олицетворява борбата с невежеството дава мъдрост.
 4. кобра - обвити около врата: миналото, настоящето, бъдещето - вечността в един момент.
 5. Тридънт (Тришула) Действие, знание, събуждане.
 6. Рудракса (очите на Рудра) - огърлица от плодовете на едно вечнозелено дърво, състрадание и тъга за хората.
 7. Тилака (трифодра) тройната пътека от пепел на челото, гърлото и двете рамене е символ на преодоляването на фалшивите познания за себе си, за илюзиите на маите и за кармата.
 8. Бил Нанди - верен спътник, символ на Земята и Силата, превозно средство на божеството.
 9. Тигровата кожа - победа над похотта.

Как се появи Шива?

Раждането на Шива е обвито в множество тайни, древните текстове на Шивайските пуранати описват няколко версии на външния вид на божеството:

 1. Към момента на появата на Брахма от пъпа на бога Вишну, в непосредствена близост са демоните и се опита да убие Брахма, Вишну, но ядосан челото на много въоръжени Шива се появи и тризъбец убит Асури.
 2. Брахма имаше 4 сина, които не искаха да имат потомци, а между веждите на разгневените деца на Брахма се появи едно дете със синя кожа. Момчето плаче и поиска име, социален статус. Брама му даде 11 имена, две от които бяха Рудра и Шива. Единадесет въплъщения, в един от тях Шива - почитаният бог от триадата на великия, заедно с Брахма и Вишну.
 3. Брама, в дълбока медитация, поиска появата на син, подобен на магнитуд. Момчето коленичи до Брама и започна да тича покрай създателя, за да поиска името. "Рудра"! "Каза Брама, но това не беше достатъчно за детето, той се затича и изкрещя, докато Брама му даде още 10 имена и толкова много въплъщения.

богинята на шива

Майка Шива

Произходът на Шива в различни източници традиционно се споменава заедно с името Вишну и Брахма. Изучавайки шаивизма и свързаното с него име на бог-разрушител, попитайте за майката на Шива. Коя е тя? В свещените древни текстове, достигнали до хората, няма име за женската хипостазия на богинята, която би имала нещо общо с раждането на великия Махадев. Шива е самороден от челото на създателя на Брахма, няма майка.

Какво е опасно за бога Шива?

Природата на Махадева е двойна: разрушителният създател. Вселената в края на цикъла трябва да бъде унищожена, но когато Шива е бог в гняв, вселената рискува да бъде унищожена по всяко време. И така, когато жената на Сати беше изгорена в огъня. Шива създаде кърваво божество. Многобройният въоръжен бог Сива в хипостазата на Вирохадра беше възпроизведен в хиляди подобни на него и отиде в двореца на Дакши (бащата на Сати), за да се разгневи. Земята "се удавила" в кръвта, Слънцето избледнявало, но когато гняв преминал, Шива възкресяваше всички мъртви, на мястото на отрязаната глава на Дакша поставила глава на коза.

Съпругата на бог Шива

Шакти е женска енергия, неразделна от Шива, без нея той е Брахман, лишен от качества. Съпругата на Шива е Шакти в земни въплъщения. Сати се смята за първата жена, заради унижението и очерняването на Шива от баща й Дакша, която се е жертвала чрез самозапалване. Сати се прероди в Парвати, но Махадев беше толкова тъжен, че не искаше да излиза от медитация много години. Парвати (Ума, Гаури) извърши дълбока строгост, отколкото победи бога. В разрушителните си аспекти Парвати се представлява от богините Кали, Дурга, Шяма, Чанда.

Децата на Шива

Семейството на Шива е формата на Шанкар, което е съзнание, което се грижи за света. Децата на Шива и Парвати олицетворяват баланса на материалното и духовното:

 1. Сканда (Картикия), син на Шива - шестоглав бог на войната, се ражда толкова силно, че на 6-ина възраст побеждава асура Тарак.
 2. Ганеша е божество с главата на слон, той е почитан като бог на богатството.
 3. Дъщеря Narmada Шива в метафизичен смисъл: в дълбока медитация на хълма Armakut, Махадев отделена от част от енергията, която се превръща в девойка река Нармада свещени за индусите.

син на сива

Легенди за Шива

Много легенди и истории от големия Шива, базирани на текстове от свещени за хиндуисткия писание Махабхарата, Бхагавад Гита, Шива Пурана. Една от тези истории казва: когато се разбива млечния океан, от дълбините му се появи съд с отрова. Боговете се уплашили, че отровата ще унищожи целия живот. Шива състрадателен пиеше отровата, Парвати го сграбчи за врата, за да не се даде отварата да влезе в стомаха. шията син цвят Яд Шива - Nilakantha (sineshey), е едно от имената на Бог.

Шива в будизма - това е една легенда, която казва, че в един от неговите превъплъщения на Буда (Namparzig) научих от едно пророчество: ако той отново ще бъде под формата на Бодхисатва - това не би било от полза на света, но въплътена във формата на Махадева - ще вселена огромното добро. В тибетския будизъм, Шива е покровител на ученията и практикува ритуала "Иницииране на Шива."

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

50 − 44 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: