Бели изпражнения при дете

бели изпражнения при детеВ нормата на екскременти бебето е от светло жълто до кафяво. В много отношения това зависи от възрастта и храненето на трохите. Но белите изпражнения на едно дете - това в никакъв случай не е най-честият феномен и, след като го открият, родителите често се сблъскват.

Когато не трябва да се паникьосвате?

Причините, поради които детето има бели изпражнения, може да са няколко, а и двете са безвредни и опасни. Обикновено, ако бебето няма допълнителни симптоми на тревожност: болка, диария, температура и т.н., тогава няма причина за паника. За да разберете какво означават белите изпражнения за детето и защо възниква, първо трябва да обърнете внимание на диетата на бебето. Най-честите причини, които образуват бели изпражнения при дете:

 • наличието на голям брой млечни продукти в менюто. И тук говорим не само за мляко или кефир, но и за млечна каша с леки сортове зърнени храни, или използването на голямо количество извара, заквасена сметана, сирене;
 • приемане на някои лекарства, като аспирин;
 • в кърмачетата - прехода към нова смес или въвеждането на допълнителни храни под формата на мляко.

Просто искам да отбележа, че ако едно дете по една от посочените по-горе причини е маркирано с белезникаво изпражнение, след което променя диетата или спира да дава лекарства, изпражненията бързо придобиват характерен цвят за него.

При необходимост от спешна медицинска консултация?

Въпреки това, не винаги, когато детето изпражнения на бяло - това е безвредно. Много често с този симптом лекарите говорят за хепатит. Не забравяйте обаче, че при тази болест бебето има тъмна урина, пожълтяване на кожата и протеини за очите. Ако бебето има такива симптоми, то се нуждае от спешна хоспитализация. Освен това има и други заболявания, когато бебето крещи с бели изпражнения, но те винаги са съпътствани от допълнителни симптоми. Най-известните от тях са:

 1. Ротавирусна инфекция.
 2. При тази болест детето има неформени, течни бели изпражнения, повръщане и висока температура (38-40 градуса). По правило, при ротавирусна инфекция, бебето се поставя в болница под строго наблюдение на лекарите.

 3. Болести на жлъчния мехур.

  Причината, поради която столът променя цвета си, се крие в запушването на жлъчните пътища, по които жлее листата. И това може да доведе до холелитиаза, бактериален холецистит, преглъщане на жлъчния мехур и червеи, които са се заселили в каналите. Пациентът, в допълнение към ярките изпражнения, винаги ще има болка в правилния хипохондриум и тъмна урина.

 4. Болести на панкреаса.
 5. Острата атака на панкреатит се характеризира с тежка, остра болка, която заобикаля горните части на багажника. Бебето има лек изпражнения, диария, повръщане, треска. Най-доброто нещо за едно дете в тази ситуация е спешното обаждане на лекар.

 6. Болест на Уипли.
 7. Това заболяване е рядко. Основният симптом е диария пенести бели изпражнения с неприятна миризма. В този случай е необходима консултация с лекар.

Необичаен стол при дете

Има случаи, когато в изпражненията се открива бяла бучка в детето и като правило родителите не разбират напълно какво е то. Едно от обясненията за това е недостойна храна. Най-често това се случва при малки деца, особено когато за пръв път са опитали някакво необичайно ястие за тях. Това условие не изисква специално лечение и за няколко дни минава от само себе си.

Но ако в изпражненията на дете намерени бели вени, вероятно е да се говори за колит или дисбиоза на червата. За да потвърдите тази диагноза, трябва да посетите гастроентеролог и вероятно проктолог.

Бели кръвни съсиреци в изпражненията на дете - това също е лош симптом. Като правило, те се състоят от слуз и идват в различни нюанси: от мръсно бяло до бяло и жълто. Клоновете могат да говорят, защо детето има бели изпражненияче бебето страда от проктит или вътрешни фистули на ректума. В този случай трохата ще се оплаче от болка в ануса.

Ако изпражненията имат бели люспи, намерени в бебето, най-вероятно има кандидоза на хранопровода, а бебето има остатъците от неразградено мляко или смес.

Така че, за да видиш лекар или не, ако се намери табуретка с необичаен цвят, става дума за случай. Трябва да се помни, че ако бебето има тъмна урина, болка, диария и т.н., тогава той трябва да предостави квалифицирана помощ, тъй като като правило заболяванията с такива симптоми не преминават сами.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 6

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: