Кога да трансплантация на орхидея?

кога да трансплантация на орхидея

Много начинаещи цветя, след като са купили красива орхидея в магазин за цветя, бързат да я трансплантират в по-красив пот непосредствено след покупката, но вярно ли е? Всъщност, ако започнете процеса на трансплантация по време на цъфтежа, можете да причините сериозни щети на растението, а понякога и непоправими. И така, какво е най-доброто време за трансплантация на орхидеи и трябва да се направи веднага след покупката?

Кога да прехвърляте?

Навременната трансплантация за орхидеи със сигурност е много важна, тъй като хранителните вещества в субстрата, в който е засадена растението, имат ограничено предлагане. И така, кога е необходимо трансплантацията на орхидеята след покупката? Като правило в цветни магазини орхидеите се продават в малки прозрачни пластмасови саксии с палети. Те изглеждат, меко казано, не много естетически, така че желанието за бързо изменяне на пота изглежда съвсем естествено, но не бързайте. Най-доброто време, когато можете да трансплантация на орхидея е началото на пролетта, тя се вписва най-добре и то съвпада с края на цъфтежа на растението и началото на вегетативния растеж. Сега нека разберем колко често е необходимо да се трансплантация на това растение, как да се определи, че има нужда от това?

След като научите дали е възможно трансплантацията на цъфтяща орхидея, остава да се научите как да го направите правилно. Основният сигнал за трансплантация на орхидея е, че той започва постепенно да "оставя" границите на гърнето си. Тази точка е много важна, за да не пропуснете, защото това растение има свойството да "залепва" на всякакви повърхности. Така че, ако пропуснете този момент, най-вероятно някои от издънките ще трябва да бъдат отрязани. Обърнете внимание на квартала на цветето с други растения, защото ако една орхидея "расте" от гърнето си, тя може с филизи да се прилепва към съседните цветя. Но дори ако вашата орхидея все още се вписва във вашата "къща", субстрата трябва да се подновява веднъж на всеки две до три години. Друга индикация за трансплантация може да са насекоми. Въпросът е, че в случай че третирането с инсектициди не доведе до ефект, растението трябва да бъде трансплантирано. С показанията на тази процедура всичко е ясно, сега се обръщаме към самия процес.

Правила за трансплантация

Както вече споменахме по-горе, корените на орхидеите могат да се придържат към повърхностите, така че отделянето им от стените ще бъде доста трудно. За да се опрости задачата малко, инсталацията трябва да бъде напълно мокра. За внимателно отделяне на корените, плоска дървена пръчка (като тази, която се използва в партиден сладолед) е идеална. Използвайки го като скалпел, постепенно отделяйте корените от стените на гърнето, като се опитвате да не ги повредите. Първо, дренажът се излива в дъното на гърнето, глина, агарпролит или дори стиропор може да действа в ролята си. След това малко от субстрата се запълва отгоре и орхидеята се поставя внимателно. Постепенно изсипете сместа около корените, като потупвате в кръг по стените на контейнера. орхидеичното време за трансплантацияПо този начин можете равномерно да разпределяте почвата между корените. Постепенно заспиват корени, малко натискат субстрата, докато изчезнат от гледката. Отгоре е желателно да поръсите почвата със слой от сух мъх и това е направено.

Ако всичко е направено правилно, вашата красива орхидея ще цъфти през първата година след трансплантацията. Обърнете внимание на вашия домашен любимец за трансплантацията му и тя ще ви благодари с прекрасен цвят. И не забравяйте правилата за грижа за домашен любимец, защото орхидеята, въпреки че се счита за просто растение, изисква постоянно внимание, което се състои в редовно поливане и хранене.

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

60 − 57 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: