Анаеробни бактерии

Анаеробни бактерии

Вероятно никой не е изненадан от информацията, че бактериите живеят във всеки организъм. Всеки знае отлично, че този квартал може да бъде безопасен за момента. Това важи и за анаеробните бактерии. Те живеят и възможно най-бавно се размножават в тялото, чакайки момента, в който ще бъде възможно да се нанесе атака.

Инфекции, причинени от анаеробни бактерии

От повечето други микроорганизми анаеробните бактерии са ендемични. Те са в състояние да оцелеят, където другите бактерии не издържат няколко минути - в среда без кислород. Освен това, при дълъг контакт с чист въздух, тези микроорганизми загиват.

Просто казано, анаеробните бактерии са открили уникална вратичка за себе си - те се намират в дълбоки рани и умиращи тъкани, където нивото на защита на тялото е минимално. По този начин микроорганизмите могат да се развиват безпрепятствено.

Всички видове анаеробни бактерии могат условно да се разделят на патогенни и условно патогенни. Сред микроорганизмите, които представляват реална заплаха за организма, са следните:

 • peptokokki;
 • клостридии;
 • peptostreptokokki;
 • Някои видове клостриди (анаеробни бактерии, образуващи спори, които се срещат в природата и живеят в стомашно-чревния тракт на хора и животни).

Някои анаеробни бактерии не само живеят в тялото, но също допринасят за нормалното му функциониране. Яркият пример е боктероидите. При нормални условия тези микроорганизми са задължителен компонент на микрофлората на дебелото черво. И такива сортове анаеробни бактерии като фузобактерии и преотеоли осигуряват здравословна флора на устната кухина.

При различните организми анаеробната инфекция се проявява по различни начини. Всичко зависи от здравословното състояние на пациента и от вида на бактериите, които го заразяват. Най-често срещаният проблем е инфекциите и изпотяването на дълбоките рани. Това е ярък пример за това, което може да доведе до жизнената активност на анаеробните бактерии. В допълнение, микроорганизмите могат да бъдат причинителите на такива заболявания:

 • сепсис;
 • некротична пневмония;
 • перитонит;
 • ендометрит;
 • Бартолини;
 • салпингит;
 • epiema;
 • пародонтит;
 • синузит (включително хроничната му форма);
 • инфекции на долната челюст и други.

Лечение на инфекции, причинени от анаеробни бактерии

Проявите и начините за лечение на анаеробни инфекции също зависят от патогена. Абсцесите и изпотяване обикновено се лекуват с хирургическа интервенция. Мъртвата тъкан трябва да се отстрани много внимателно. След това раната не е по-малко дезинфекцирана и за няколко дни редовно се лекува с антисептици. В противен случай бактериите ще продължат да се размножават и проникват по-дълбоко в тялото.

Трябва да сме готови за лечение с мощни лекарства. Често е ефективно да се унищожават анаеробни, както и като цяло, както и всеки друг вид инфекция, без да се провалят антибиотиците.

Видове анаеробни бактерии

Анаеробните бактерии в устата изискват специално лечение. Те причиняват неприятна миризма от устата. Това, че бактериите, вече не се получават хранителни вещества в диетата трябва да добавите най-много пресни плодове и зеленчуци (най-полезен се смята за ябълки и портокали в борбата с бактерии), и по месото, заведения за бързо хранене и други вредни храни е желателно да се ограничавате. И, разбира се, не забравяйте редовно да бършете зъбите си. Хранителните частици, оставащи в пространствата между зъбите, са благоприятна почва за възпроизводството на анаеробни бактерии.

Спазвайки тези прости правила, не само можете да се отървете от лошия дъх, но и да предотвратите появата на плака.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 62 = 66

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: