Защо витамин В5 се нуждае от тялото? | jayaessen.com

Защо витамин В5 се нуждае от тялото?

Витамин B5 за това, което тялото се нуждае

В редица други хранителни съединения, необходими на човека, витамин В5 заема специално място. Все пак не всички хора знаят не само за ролята, която играят в метаболитните процеси на тялото, но и за това, което съдържа витамин В5. Въпреки че това знание може да бъде много полезно, като се имат предвид неприятните последици, които застрашава недостига на този витамин.

Защо тялото се нуждае от витамин В5?

В най-общата форма, ролята на това вещество може да бъде определена като катализатор за метаболитните процеси. Това е витамин В5, който кара тялото да използва мастни клетки за липолиза - разцепване с последващо разпределение на енергийни ресурси, необходими за живота. В допълнение, витамин В5 е необходим за нормалната работа на надбъбречните жлези, производството на хормони и ензими. Той стимулира мозъка, нервната система, помага на тялото да произвежда антитела и оптимизира функционирането на имунната система.

Ако витамин В5 в тялото не е достатъчно, лицето започва да се чувства хронична умора, депресия, се уморява бързо, често се студено, той се развива мускулна болка, гадене, крампи в краката. В дефицит на това вещество започва храносмилателни проблеми, развитие на язва, измъчван от запек, кожата може да се появи червен обрив, може да губят косата си, се появява П вземете в ъглите на устата, екзема.

Характеристики на приема на витамин В5 или пантотенова киселина

За да се избегне хиповитаминоза, човек трябва да консумира най-малко 5-10 mg витамин В5 на ден. Ако е болен, физически изтощен, възстановен след операция, тогава всеки ден трябва да получи 15-25 mg. Същото важи и за бременните жени и за кърмачките. Това количество витамин може да бъде получено от храната. Специални лекарства с това вещество могат да се предписват само от лекар.

Къде влезе витамин В5?

Оптималният начин да получите чудо витамин е обичайната храна. Ето защо не е неуместно да разберете кои храни съдържат витамин В5. Тъй като е много разпространена в природата, тя се среща в почти всяка храна, но в различни количества. Повечето от тях в мая и зелен грах - 15 mg в 100 грама от продукта; в соя, говеждо месо, черен дроб - 5-7 mg; ябълки, ориз, пилешки яйца - 3-4 mg; хляб, фъстъци, гъби - 1-2 мг. Трябва да се има предвид, че при готвене и консервиране се унищожава около 50% от витамин В5 с 30% замразяване, затова трябва да се подложи на минимална кулинарна обработка за продукти, които го съдържат.

витамин b5 пантотенова киселина

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

93 − = 92

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: